Följ Miljonlotteriet

Miljonlotteriet satsar för att ge fler barn ett bra lov

Pressmeddelande   •   Jun 21, 2017 08:44 CEST

Sommarlovet – inte en blomstrande tid för alla barn. Sommaren ska vara en lycklig tid, speciellt för de unga. Men idag har hundratusentals barn i Sverige det svårt hemma och känner sig ensamma när lovet närmar sig. I sommar satsar Miljonlotteriet tillsammans med IOGT-NTO-rörelsen på att fler barn ska få en trygg och minnesvärd sommar.

Under juni går cirka 1,1 miljoner barn på sommarlov, men tyvärr ser inte alla fram emot detta. Ett stort antal barn i Sverige lever i en jobbig hemmamiljö. Mörkertalet är stort men man beräknar att mellan 100 000–385 000 barn lever i familjer där någon vuxen har ett problematiskt förhållande till alkohol.

Under sommarmånaderna försämras ofta situationen för dessa barn, skolan stänger, vänner åker bort samtidigt som stödet från samhället är litet. En undersökning från IOGT-NTO:s juniorförbund, Junis, visar att under ett helt år nås endast 2 615 av de barnen som har det svårt hemma av kommunernas stöd- och hjälparbete.

– Sommaren ska vara härligt för alla barn. Det är viktigt att barn ska få möjligheten att komma hemifrån, träffa vänner och umgås med trygga vuxna, säger Mona Örjes, förbundsordförande för IOGT-NTOs juniorförbund Junis.

Under 2017 har Socialstyrelsen fått i uppdrag att stärka stödet till barn i familjer med missbruk och psykisk sjukdom. Men innan de insatserna är på plats måste ideella krafter rycka in. IOGT-NTO-rörelsen är en ideell organisation som arbetar med att stödja vuxna och barn att komma till en drogfri miljö. Förbundets arbete möjliggörs tack vare överskottet från Miljonlotteriet. I sommar vill man fokusera extra på att alla barn ska ha ett bra sommarlov.

– Sommarlovet är till för alla barn. I sommar fokuserar vi extra på barnen och vårt överskott från vår Tjuganlott går till IOGT-NTO-rörelsens sommaraktiviteter för barn, säger Annika Nyberg, vd på Miljonlotteriet

Förra året anordnade IOGT-NTOs juniorförbund 466 aktiviteter för nästan 4 000 barn i form av sommarläger och andra aktiviteter.

Vårt mål är att fler barn ska få komma hemifrån och få en minnesvärd sommar med härliga vänner och trygga vuxna. Det fina med Junis aktiviteter är att alla är välkomna! När vi frågar barnen som varit med på sommarlägren vad de gillat bäst är möjligheten att träffa nya vänner, sova i tält och komma hemifrån några av de saker som hamnar högt på listan, berättar Annika Nyberg

Om Miljonlotteriet

Miljonlotteriet grundades 1964 och är ett av Sveriges äldsta lotterier. Företaget erbjuder skraplotter via prenumeration, online och i butik samt bingo på nätet. Visionen är att Miljonlotteriet ska berika människors vardag. Miljonlotteriet ägs av IOGT-NTO-rörelsen vars arbete ger barn och vuxna stöd att komma till en drogfri miljö. Hela överskottet från Miljonlotteriets verksamhet går till IOGT-NTO-rörelsens arbete. Sedan år 2000 har man bidragit med över 1,8 miljarder kronor. Läs mer på: www.miljonlotteriet.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.